Natuur-inclusieve Tuinderij op de Zanderij

De eerste tuin van het Groente Genootschap is in het hart van Castricum, op De Zanderij. Hier bouwen we samen met de lokale gemeenschap aan een korte voedselketen en een ecologisch landschap. We gaan hier duurzaam groente te verbouwen en laten dit stuk land mooier, diverser en dus waardevoller achter voor toekomstige generaties. Daarnaast hopen we hier een nieuwe, jongere generatie kennis te laten maken met de lokale toekomst van onze voedselvoorziening. We doen dit in samenwerking met de grondeigenaren en VMBO school VONK Castricum.

Onze principes.

  • De Zanderij* is regeneratief: ecologische, sociale én economische winst.

  • De Zanderij* verbindt natuur, landbouw, onderwijs en de lokale gemeenschap.

  • De Zanderij* enthousiasmeert niet alleen een lokale community van inwoners, maar 
ook een nieuwe lichting tuinbouwers door middel van leerwerkplekken.

  • De Zanderij* is het jaar rond in beheer en is een fijne, goed onderhouden plek, zonder 
overlast en waar men graag komt.

  • De Zanderij* is een voorbeeld van duurzaamheid en het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen zoals water.

  • De Zanderij* is financieel robuust en genereert een eerlijk (toekomstbestendig) inkomen voor de boer én een betaalbaar aanbod voor de consument.

Maatschappelijke waarde.

Lokale voedselproductie op een unieke plek

Wij geloven dat een plek als deze zo dicht bij de kern van het dorp, én aan de rand van het natuurgebied, een unieke plek is waar we de inwoners van Castricum bij uitstek kunnen betrekken bij lokale voedselproductie. Eigenlijk, zoals het vroeger ook gebeurde; de geschiedenis van de Zanderij met haar tuindersverleden, is volgens ons ook van cultuurhistorisch belang. Het behouden, al is het maar een klein stuk, van deze functie draagt bij aan de belevingswaarde van het landschap. Ondertussen is een succesvolle *De Zanderij* een springplank zijn voor uitbreiding naar nieuwe plekken (en meer huishoudens).

Verduurzaming via onderwijs

We laten zien dat voedselproductie hand in hand kan gaan met bodemherstel, het verhogen van de biodiversiteit en kan samenwerken met de natuur en de belevingswaarde van het landschap kan verrijken. Ondertussen bieden we plaats voor beroepsgerichte keuzevakken en leerwerktrajecten, waarmee we de opgedane kennis doorvertalen naar toekomstige generaties.

Agro-ecologisch landschap en meer dynamiek

Het starten van de tuinderij op de Zanderijweg betekent dat het land er dynamischer uit zal zien - wisselende gewassen, inheemse bloemstroken en landschapselementen zoals heggen of takkenrillen. Met het realiseren van een agro-ecologisch landschap leveren we een bijdrage aan één van de grootste uitdagingen van deze tijd; het creëren van een duurzaam voedselsysteem.

Bodemverbetering en biodiversiteit

We werken zonder bestrijdingsmiddelen, en met zo min mogelijk kerende grondbewerking om het bodemleven te behouden en te stimuleren.

Lokale Verbinding

Boven op het mee kunnen delen in de oogst als deelnemer, biedt dit project de mogelijkheid voor Castricummers om zich te verbinden aan de doelstellingen van bodemherstel en het bijdragen aan een diverser ecosysteem. Ook voor niet-deelnemers is dit waardevol; gezien de plek en de voorbeeldfunctie van de tuin in Castricum.